top of page

BEGUDES VEGETALS

  • Writer: Marta
    Marta
  • Sep 12, 2022
  • 10 min de lectura

Actualitzat: Oct 18, 2023


Les llets o begudes vegetals són el líquid filtrat, cremós i blanquinós, procedent de l'emulsió de llavors o cereals barrejats amb un líquid (normalment aigua). S'hi pode afegir moltes herbes, fruites i espècies que faran d'endolcidors o potenciadors del sabor.


A l'antiga Roma (segle IV) ja s'utilitzava el nom de llet vegetal i era dels ingredients habituals a la cuina de l'època. Apicius també parla del lacte nucis (llet de nous) o la tècnica del sucu seu lacte illius arboris (munyir la llet d'algunes plantes o arbres). També es coneix que a les civilitzacions gregues i a Egipte s'usava la tècnica d'emulsionar o filtrar llavors. Als manuscrits trobats de l'edat mitjana es llegeix que les llets vegetals (d'avellanes, ametlles i d'arròs) eren molt usades a la cuina per elaborar moltes receptes, un dels exemples més propers és el menjar blanc (sopa feta de llet d'ametlla). A més, d'un ús culinari també es recomanen algunes llets per un ús medicinal, per exemple la llet d'ametlles barrejada amb algunes herbes ajudava a baixar la febre. Les llets vegetals es nomenen també a manuscrits del segle XIV a Alemanya i a la cultura àrab amb el nom d'Istahlaba que significa fer llet de qualsevol fruit sec o llavor. Les llets han estat molt habituals des de sempre i les famílies les feien a casa, per exemple la de cacahuets (Saragossa), la de llavors de carabassa (Múrcia), la d'ametlles (Illes Baleras i Alacant). A Sudamèrica són habituals les llets vegetals amb el nom d'horxates.


BEGUDES VEGETALS FETES A CASA

Fer les llets vegetals a casa és un hàbit que ens ajudarà a obtenir més nutrients a l'utilitzar llavors de més bona qualitat i fer-les de sabors i textures al nostre gust, a més, no generem tants residus (envasos) i ens ajuda a estalviar. Per fer-les, antigament, primer es molia la llavor amb uns morters i després es barrejava amb aigua i es colava amb un drap. Avui tenim robots de cuina que ens fan aquesta feina i els podem aprofitar. Hi ha moltes opcions per batre les llavors, la millor és amb un processador de 350 W mínim, per evitar forçar el motor i, s'escalfen menys si es redueix el temps. Per conservar bé les llets vegetals fetes a casa cal que la qualitat de les llavors i de l'aigua sigui bona i, que la tempertura de conservació sigui l'adequada. Sempre s'ha de conservar a la nevera (a 4ºC uns 3 dies, a 3ºC uns 5 dies, a 2ºC uns 7 dies). El procés general de fer les llets vegetals és molt senzill (hi ha casos especials que s'indiquen a les receptes), es tracta de batre les llavors escollides (remullades si és el cas) amb el líquid (aigua, infusió...) i es filtra. Un cop fet aquests pocessos es poden afegir aliments que donin sabor i que siguin nutritius.

En alguns casos es pot fer una segona extracció amb la polpa que hagi sobrat de la primera filtrada (afegint més aigua), aquesta segona llet serà més lleugera i va molt bé per barrejar amb l'anterior o per cuinar.

La llet vegetal es pot posar a les infusions i el cafè, fer-ne gelats o granissats, però hi ha altres opcions per cuinar amb elles (vegeu apartat de les receptes). Amb la polpa que sobri es pot utilitzar com a complement a iogurts, amanides, sopes, per a salses, cremes, patés, rebosteria... Si no et ve de gust cuinar amb la polpa, es pot congelar.


ELS INGREDIENTS

L'aliment bàsic per fer una llet vegetals és qualsevol llavor vegetal, pelada, crua, en flocs o torrada, com les nous (ametlles, avellanes, festucs, macadamies...), els cereals (arròs, sègol, avena, espelta...), els pseudo-cereals (amarant, quinoa), les pipes (sèsam, cànem, alpiste, de girasol...), les lleguminoses (soja, cacahuet...) i la xufa. Per millorar la textura de la beguda, el sabor i les propietats nutritives es pot barrejar diferents tipus de llavors i/o afegir complements. En general, les llavors crues que porten la pell cal remullar-les per hidratar-les i activar-les (cal que perdin els antinutrients), fins i tot, a vegades cal afegir una mica de cocció (en el cas de la soja i alguns cereals en gra), però, hi ha llavors que per les seves qualitats oleoginoses es poden utilitzar directament sense remullar abans. Les llavors que no cal remullar són: amarant, ametlla, avellanes, avena, cacahuet, ordi, sègol, xufa, coco, espelta, kamut, tots els tipus de nous, festucs, llavors de gira-sol o de carabassa, quinoa, blat sarraí; les que cal remullar són: ametlla (8h), alpiste (8h), arròs (8h), avellanes (8h), cacauet (4-12h), castanyes (8h), cànem (8h), xufa (12-24h), lli (8h), mill (6-10h), sèsam (2-8h), soja (8-12h).


ELS COMPLEMENTS

Hi ha moltes opcions per ajudar a donar més aroma o complementar nutricionalment una llet vegetal, al principi cal anar posant poca quantitat, ja que en passar les hores pot modificar el gust de la beguda i perdre el gust de la llavor. Per conservar millor les llets vegetals s'hi pot afegir una mica de sal o de sucre.

Espècies i plantes aromàtiques: canyella, vainilla, cacau, garrofa, cardamom, cúrcuma, gingebre, nou moscada, pell de llimona, vainilla, sal...

Endolcidors: xarops, melasses o melmelades d'atzavara, auró, arròs, pera, dàtils, estèvia...

Infusions d'herbes aromàtiques i medicinals: menta fresca o seca, ortiga fresca o seca, melissa fresca o seca, fruits del bosc secs (en lloc de l'aigua fer infusions).

Hortalisses i verdures: bleda, espinacs, remolatxa, pastanaga...

Fruites: plàtan, maduixes, pinya, mango, poma, préssec...

Altres opcions: algues, àloe vera, lli, nous de macadàmia, llavors de gira-sol o carabassa, sèsam torrat.

 
BEGUDA VEGETAL FRUITS SECS

Els fruits secs són llavors que ens aporten una

gran quantitat de grasses insaturades i, encara que tinguin un tamany gran i semblin dures, són fàcils d'esprémer i s'acosegueixen unes llets molt cremoses. Es poden utilitzar pelats, sense pelar o torrats i, en general, s'aconsella remullar-los de 8 a 12 hores (si es fa servir mòlt no cal remullar-lo i cada llavor té el seu temps.


Nutricionalment, els fruits secs ens aporten molta energia i són una font important de fibra, de proteïna vegetal, de vitamines (E, C i B), minerals i oligoelements (magnesi, fòsfor, potassi, calci, ferro, zinc i seleni) i moltes grasses saludables (insaturades, oleics, linoleics i omega 3). A la següent informació els grams de fruits secs es calcula per a 1litre d'aigua.

  • AMETLLA: 100-150 g crua o torrada o en pols. Aigua natural. Remullar 8h (en pols no cal).

  • AVELLANA: 100-150 g crua o torrada o en pols. Aigua natural. Remullar 8h (en pols no cal).

  • CACAUET: 100-150 g cru o torrat. Aigua natural. Remullar 4-12h (torrat no cal).

  • CASTANYA: 150 g cuita. Aigua natural. Remullar 8h.

  • XUFA: 200 g crua o en pols. Aigua natural. Remullar 12-24h (en pols no cal).

  • COCO: 150 g deshidratat (cru sencer). Aigua calenta. No cal remullar.

  • NOUS: 100 -150 g crues. Aigua natural. No cal remullar.

  • FASTUC: 100 -150 g cru o torrat. Aigua natural. No cal remullar.

  • SATXA INCHI: 100 -150 g cru o torrat. Aigua natural. No cal remullar.

  • SOJA: 70-100 g crua. Aigua natural. Remulllar 8-12 h. Cal coure uns 10'.


RECEPTA BÀSICA AMB FRUITS SECS

INGREDIENTS: -1 litre d'aigua a temperatura ambient (per a la llet de coco cal calenta) -100-150 g de fruits secs sencers o mòlts -1 mica de sal ELABORACIÓ: Batre els fruits secs i la sal amb l'aigua, deixar reposar uns minuts (de 5 a 10'), filtrar la massa resultant amb un colador molt prim i deixar reposar al menys unes 2 h a la nevera per assentar el sabor.


BEGUDES VEGETALS DE FRUITS SECS ENRIQUIDES

En aquestes receptes el procediment és el mateix que en la recepta bàsica. En el cas d'utilitzar fruita fresca, aquesta s'afegeix un cop filtrada la pasta i es torna a batre (com els batuts).

  • Base d'ametlles: 1C canyella en pols, un trosset de vainilla en branca, 3 dàtils sense os, una mica de pell de llimona.

  • Base d'anacards: 1C d'alga espirulina deshidratada.

  • Base de qualsevol fruit sec: 1C cacau en pols, xarop d'atzavara (o d'arce, o arròs...), una mica de pell ratllada de taronja.

  • Base de cacauet: 1C cacau en pols, 3C de menta fresca o seca.

  • Base d'ametlles: 1C canyella en pols, 1 pera.


RECICLAR LES POLPES DELS FRUITS SECS

Un cop filtrada, la polpa es pot reutilitzar, si no es fa servir en el moment, es pot guardar a la nevera uns dies o congelar per a més endavant.

  • CONDIMENT PER A ÀPATS FREDS (amanides, mueslis, iogurt).

  • CONDIMENT PER A ÀPATS CALENTS (pasta, crema de verdures, sopes).

  • COM A PATÉS VEGETALS (alvocat i olives, all i julivert o alfàbrega, afegint suc de llimona, oli, sal (o tahin) i llevat nutricional, batre tot i deixar reposar unes 2 h a la nevera).

  • PER A POSTRES (pastissos o galetes, trufes de polpa d'ametlla i coco, crema de xocolata).

 
BEGUDA VEGETAL DE CEREALS

Els cereals ens aporten una gran quantitat de carbohidrats (bàsicament midó). Es poden fer begudes vegetals de cereals a partir de flocs o del gra cru. Si els consumim de forma integral (el gra amb la clova) ens aporten molta fibra, vitamines (E i B), minerals i oligoelements (ferro, calci, magnesi, potassi, sodi, fòsfor, coure, zinc i manganès). Alguns dels cereals aporten, a més a més, molta proteïna (avena i arròs). A la següent informació els grams de cereals es calcula per a 1litre d'aigua (calenta o freda segons el cereal o si són flocs o en gra).

  • AMARANT: 150 g flocs. Aigua calenta. No cal remullar.

  • ARRÒS: 40 g gra cru (integral o blanc). Aigua calenta. No cal remullar.

  • CIVADA: 50 G (flocs)-40 g (gra cru). Aigua calenta. No cal remullar.

  • ORDI: 50 g (flocs)-40 g (gra cru). Aigua calenta. No cal remullar.

  • SÈGOL: 100 g gra cru. Aigua calenta. No cal remullar.

  • ESPELTA: 100 g flocs)-40 g (gra cru). Aigua calenta. No cal remullar.

  • KAMUT: 100 g flocs)-40 g (gra cru). Aigua calenta. No cal remullar.

  • MILL: 200 g gra cru. Aigua calenta. Remullar 6-10h.

  • QUINOA: 40 g gra cru. Aigua calenta. No cal remullar. Cal coure uns 10'. Té un valor elevat de proteïna vegetal.

  • BLAT: 40 g gra cru. Aigua calenta. No cal remullar.

  • BLAT SARRAÍ: 40 g gra cru. Aigua calenta. No cal remullar.

RECEPTA BÀSICA BEGUDA VEGETAL AMB FLOCS DE CEREALS

INGREDIENTS: -1 litre d'aigua calenta (60-80ºC) -100 g de flocs de cereals (no cal remullar) o 50 g de civada o ordi (contenen molta fibra natural en forma de mucílag que és molt espesant) -1 mica de sal ELABORACIÓ: Batre els flocs, els potenciadors de sabor i l'aigua calenta, deixar reposar uns minuts (de 5 a 10'), filtrar la massa resultant amb un colador molt prim i deixar reposar almenys unes 2 h a la nevera per assentar el sabor.


RECEPTA BÀSICA BEGUDA VEGETAL AMB EL GRA CRU DELS CEREALS

INGREDIENTS: -1 litre d'aigua calenta (80ºC) -40 g de gra cru (no cal remullar) -1 mica de sal ELABORACIÓ: Batre uns 2' el gra cru amb 1/2 litre d'aigua calenta i els potenciadors de sabor, afegir la resta de l'aigua (calenta o freda) i batre uns 10' més. Deixar reposar uns minuts (de 5 a 10'), filtrar la massa resultant amb un colador molt prim. Posar el líquid a una cassola i coure de 7' a 10' anant remenant a estones. Si no es consumeix al moment, es deixa refredar una mica i es guarda a la nevera.


BEGUDES VEGETALS DE CEREALS ENRIQUIDES

En aquestes receptes el procediment és el mateix que en la recepta bàsica i es poden fer tant amb flocs com amb el gra.

  • Base d'arròs: 1C canyella en pols, una mica de pell de llimona.

  • Base d'arròs: 50 g ametlles, 1C canyella en pols, 1/2 c de gingebre, 1/4 c de nou moscada, 1/4 c de cardamom i 3 dàtils.

  • Base d'arròs: un grapat d'avellanes.

  • Base de civada: un grapat d'ametlles, una mica d'arrel de gingebre.

  • Base de civada: substituir l'aigua per a 1 litre d'infusió de fruites del bosc o melissa, camamilla o una altra planta (1C o 2C per a cada litre d'aigua).

  • Base d'ordi: 1C llavors de sèsam (aporta molt de calci), 2C de cacau en pols i 1C xarop d'atzavara.

  • Base d'espelta: 2cm vainilla i 3 dàtils (es pot fer amb qualsevol altra cereal o llavor.

  • Base de kamut: Substituir l'aigua per 1 litre d'infusió de chai masala (2C per a cada litre d'infusió).


RECICLAR LES POLPES DELS CEREALS

Un cop filtrada, la polpa es pot reutilitzar, si no es fa servir en el moment, es pot guardar a la nevera uns dies o congelar per a més endavant.

  • Coquetes o tacs de cereals.

  • Beixamel amb la polpa d'arròs cru.

  • Humus de cigrons amb la polpa de cereals.

  • Guacamole amb polpa de cereals.

  • Galetes de civada

  • Porridge de cereals.

  • Mascareta facial de civada.

 
BEGUDA VEGETAL DE LLAVORS PETITES

Les llavors considerades petites pertanyen a diferents famílies, algunes són pseudocereals, altres graminasses o cucurbitàcies. Com són molt petites, cal utilitzar un sistema específic per poder-les exprémer. És millor optar per les llavors en el seu format integral (senceres), menys les que tenen clova. Cal remullar totes les llavors (8 hores), tot i que les llavors de girassol, carabassa i la quinoa no és necessari. En general, les llavors petites contenen molts nutrients i diverses propietats medicinals. A la següent informació els grams de llavor es calcula per a 1litre d'aigua (calenta o freda segons la llavor).

  • ALPISTE: 100 g gra cru. Aigua natural. Remull 8h. Afavoreix l'eliminació de grasses i a reduir la inflamació d'alguns òrgans com el pàncrees i el fetge.

  • CÀNEM: 100 g gra cru. Aigua natural. Remull 8h. Aporta molta proteïna vegetal i àcids grassos (equilibri entre omegues 3/6).

  • LLI: 25-30 g gra cru. Aigua natural. Remull 8h (desprenen un "mucílag".

  • LLAVORS DE CARABASSA: 100 g crues sense clova. Aigua tèbia. No cal remull.

  • LLAVORS DE GIRA-SOL: 100 g crues sense clova. Aigua tèbia. No cal remull. Contenen àcids grassos essencials, lecitina i tenen una forta acció antioxidant.

  • SÈSAM: 100-150 g gra torrat. Aigua tèbia. Remull de 2h-8h.

RECEPTA BÀSICA BEGUDA VEGETAL AMB LLAVORS PETITES

INGREDIENTS: -1 litre d'aigua calenta o freda segons la llavor -40 a 150 g de llavors petites -Potenciadors de sabor -1 mica de sal ELABORACIÓ: Batre uns minuts les llavors (remullades) amb mig litre d'aigua (calenta o freda segons la llavor), afegir els potenciadors de sabor i batre 2' més. Afegir l'altra mig litre d'aigua i batre uns 10 segons, després deixar reposar d'entre 5' i 10'. Filtrar la massa separant el líquid d ela polpa. Si no es consumeix al moment cal guardar-la a la nevera.


BEGUDES VEGETALS DE LLAVORS PETITES ENRIQUIDES

En aquestes receptes el procediment és el mateix que en la recepta bàsica.

  • Base de quinoa: 1C canyella en pols, 1C xarop d'atzavara.

  • Base de cànem: 25 g aloe vera (sense pell), 1C xarop atzavara.

  • Base de sèsam: 1 troç de vainilla, 3 dàtils.

  • Base d'alpiste: per a objectiu terapèutic prendre en dejú 10 dies sense condiments (antiinflamatori del fetge o del pàncrees).

  • Base llavors de gira-sol i carabassa: 50 g de cada llavor, 2 dàtils, unes fulles d'alfàbrega.

RECICLAR LES POLPES DEL LES LLAVORS PETITES

Un cop filtrada, la polpa es pot reutilitzar, si no es fa servir en el moment, es pot guardar a la nevera uns dies o congelar per a més endavant. La majoria de les polpes de les llavors petites són molt bones per utilitzar-les en qualsevol recepta. Hi ha excepcions, les llavors integrals d'alpiste i de cànem són molt indigestes per al ésser humà, es poden tirar al compost, com menjar per a les gallines o seca al sabó espoliant.


MÉS COSES SOBRE LES BEGUDES VEGETALS


QUINS SÓN ELS SEUS VALORS NUTRITIUS? QUINES SÓN LES MÉS NUTRITIVES?
EN QUINES RECEPTES ES PODEN UTILITZAR?





Comments


No et perdis res!

Subscriu-te per estar al dia

T'has subscrit, gràcies!

©2023 comsifosara

bottom of page